BMW Motorrad Srbija
Nov 19

BMW Motorrad Definition CE 04. Novi stil urbane mobilnosti na dva točka.

Model BMW Motorrad Definition CE 04 predstavlja ono najbliže serijskoj verziji motocikla na #NEXTGen 2020. Kao karika između analognog i digitalnog sveta korisnika, BMW Motorrad Definition CE 04 je istovremeno i transportno, i sredstvo komunikacije za svog urbanog putnika. Sa električnim pogonom, revolucionarnim dizajnom i inovativnim rešenjima konektivnosti, on želi da u potpunosti redefiniše segment skutera.

 

BMW Motorrad e-mobilnost

Sledeći strategiju održivosti BMW Grupe, BMW Motorrad teži elektromobilnosti. Modelom Concept e, BMW Motorrad je već 2011. pokazao kako elektromobilnost može da izgleda u urbanom okruženju. Posle toga usledio je prvi prototip BMW C evolution u Londonu, predstavljen za vreme Letnjih olimpijskih igara 2012. BMW Motorrad je bio prvi proizvođač u vrhunskom segmentu koji je lansirao serijsku proizvodnju C Evolution 2014. godine, zahvaljujući čemu je dnevno putovanje do posla na dva točka postalo čisto električno. Ali to je bio tek početak. Za model koji će ga naslediti, dizajneri i projektanti su dobili odrešene ruke. Rezultat: sasvim nova arhitektura i osoben dizajn. Sa modelom BMW Motorrad Concept Link, brend je već pokazao kako može da izgleda budućnost urbane mobilnosti na dva točka lišene emisija. BMW Motorrad Definition CE 04 sada nastavlja sa strategijom elektromobilnosti BMW Motorrada za urbane konurbacije i stoga pruža konkretan uvid u to kako bi moglo da izgleda vozilo u serijskoj proizvodnji.

„Priključen na život“ – na električni pogon i priključen na vozačev život

BMW Motorrad Concept Definition CE 04 na električni pogon razvijen je i prilagođen tako da ispunjava svakodnevne potrebe i zahteve korisnika. Veran sloganu „Priključen na život“ on kombinuje analogni život korisnika sa digitalnim. Zajedno sa odgovarajućom inteligentnom opremom za vozača, nastalo je holističko, veoma emotivno i novozamišljeno iskustvo mobilnosti.

Električna mobilnost je centralni pogonski sistem za BMW Grupu i mi se dosledno oslanjamo na ovu tehnologiju u našoj strategiji održivosti. Električni pogoni su isto tako i trenutna tema za BMW Motorrad, pogotovo za urbano okruženje. Od 2013. godine, mi smo pionir u ovoj oblasti sa skuterom BMW C Evolution. BMW Motorrad Definition CE 04 je logičan nastavak strategije elektromobilnosti za urbane konurbacije i pruža konkretan uvid u to kako bi moglo da izgleda savremeno vozilo u serijskoj proizvodnji, koje će nam poslužiti da električnu mobilnost na dva točka u metropolama dovedemo na novi nivo, kako tehnički tako i vizuelno“, objašnjava Edgar Hajnrih, direktor dizajna u BMW Motorradu.

Inovativna arhitekrura i revolucionarni dizajn

Dizajn modela Definition CE 04 zastupa novu urbanu estetiku. Dok je BMW Motorrad Concept Link 2017. godine izgledao kao vizija iz daleke budućnosti, BMW Motorrad Definition CE 04 2020. godine prenosi radikalni dizajn Concept Linka do spremnosti za serijsku proizvodnju sa gotovo nepromenjenim dizajnom.

Uspeli smo da prenesemo mnoge inovativne elemente i detalje koncepta u seriju. Tehničke realnosti električnog pogona – kao što su ravni energetski paketi ispod poda i kompaktni pogonski sklopovi – dopuštaju nam da stvorimo veoma osoben dizajn koji definiše novu, urbanu estetiku i jasno se izdvaja od konvencionalne stilizacije. Dizajn sledi osnovne potrebe za jednostavnom funkcionalnošću, jasnom estetikom i digitalnom realnošću u kojoj današnji korisnici žive. Nova arhitektura je dovela do vizuelne revolucije i proizvela mnogo novih tema u dizajnu. Možda će polarizovati, ali će se definitivno isticati“, nastavlja Aleksander Bukan, direktor dizajna vozila u BMW Motorrad.

Vizuelno, BMW Motorrad Definition CE 04 prestaje sa izgledom skutera kakav poznajemo. Umesto toga, izdužena, niska karoserija vozila i prednja strana koja se dijagonalno diže stvaraju siluetu koja je moderna koliko i jasna. Velikodušan, smireni dizajn površina sa oštro definisanim ivicama savršeno se stapa sa modernim, urbanim okruženjem. Ravna baterija ispod karoserije pruža nove slobode, poput novog rešenja za odlaganje koje je osvetljeno i može se otvoriti i sklopiti sa strane. To vozaču omogućava lako odlaganje kacige i druge opreme. Osim toga, niski položaj ravne baterije pruža povoljno težište koje osigurava zgodno rukovanje i dinamičnu zabavu u vožnji.

Jasne linije, velike površine i jedinstveni dizajn naglašavaju moderan izgled. Ovo je dodatno pojačano upotrebom dve boje: ispod modernog završnog finiša u metalik boji Mineral white, mat crna oblast formira jezgro vozila, tehničko srce. Ono se proteže od prednje do zadnje strane i, pored guma i prednjih svetala, integriše i pogonsku jedinicu i elemente ogibljenja. BMW Motorrad Definition CE 04 namerno postavlja tehnologiju motocikla kao deo dizajna. Zbog toga bočni paneli ne pokrivaju sasvim bočni deo pozadine. Umesto toga, protežu se kao mala krila koja dopuštaju da se vidi pogonska jedinica, rashladna rebra, jednostrana viljuška, držač opruge i zupčasti kaiš.

Dizajn svetala je sveden koliko i moderan. Dva prednja LED svetla u obliku slova U karakteriše minimalistički dizajn. Njihov jasan raspored i uske konture naglašavaju modernu i revolucionarnu vizuelnu privlačnost prednjeg dela. Zadnja svetla su integrisana u zadnje bočne panele kao dva svetleća elementa u obliku slova C.

Skuter nije ’zabavni motocikl’ kojim se vozite u planine po lepom vremenu, već praktično svakodnevno vozilo za vožnju od kuće do kancelarije ili uveče na sastanak sa prijateljima – jednostavno vozilo za svaki dan u gradu“, kaže Aleksander Bukan. „Zato smo se intenzivno bavili dizajnom pogona i sistema za skladištenje energije kako bi on ispunio potrebe samog korisnika: urbana ciljna grupa uglavnom prevaljuje kratke udaljenosti od oko 12 km dnevno. Komfor za velike udaljenosti manje je važan od varijabilne ergonomije i lake dostupnosti. Na ovaj način bili smo u stanju da stvorimo ’lebdeće’ sedište-klupicu, koje vam omogućava da komotno skliznete na vozilo čak i otpozadi. Ono takođe nudi poboljšanu ergonomiju za same vozače, bez obzira na dužinu nogu i visinu.“

 

Neometana konektivnost

I u pogledu dizajna i digitalne upotrebe, BMW Motorrad Definition CE 04 uvek se fokusira na praktična i, za korisnika, laka rešenja. BMW Motorrad vidi veliki potencijal u interakciji između vozila i opreme vozača u pogledu bezbednosti, komfora i emocionalnog doživljaja. Vozač je konektovan sa svojim okruženjem preko svog smartfona i modela BMW Motorrad Definition CE 04. Ekran od 10,25 inča najveći je u segmentu skutera do danas i ponaša se kao interfejs između digitalnog i analognog sveta vozača.

 

Vozačeva oprema kao deo komunikacije vozila

Dizajneri su takođe zašli na novu teritoriju u pogledu vozačeve opreme: „Namerno smo želeli da stvorimo moderan izgled koji je urban, a opet visokofunkcionalan, umesto klasične motociklističke odeće. Želimo da razvijemo proizvode sa kojima možete da siđete sa vozila i obavljate svakodnevne poslove bez ikakvih problema. Istovremeno, vozačeva oprema nudi zaštitu na koju ste navikli u BMW Motorradu i čak postaje deo komunikacije vozila sa spoljnim svetom“, objašnjava Julija Lein, direktorka dizajna vozačeve opreme u BMW Motorradu.

U srcu vozačeve opreme razvijene ekskluzivno za BMW Motorrad Definition CE 04 nalazi se ležerno krojena jakna pogodna za svakodnevnu upotrebu. Crni džins za vožnju, elegantne patike i bela „jet“ kaciga dopunjuju taj izgled. Jakna u belom tonu nudi visoki stepen komfora u nošenju zahvaljujući širokom kroju, a upadljiva je zahvaljujući svom urbanom stilu. Visoki okovratnik i velika kapuljača pružaju još viši nivo ležernosti. Detalji kao što je pozicija rajsferšlusa ili diskretnih aplikacija naglašavaju urbani izgled, koji omogućava direktno sa skutera uđete u kancelariju. Visokotehnološki materijal jakni je nepromočiv, robustan i diše. Fleksibilni štitnici ugrađeni u jaknu pružaju bezbednost koja se i očekuje od BMW Motorrada.

Inovativni elementi kao što su svetleće trake u rukavima i kapuljači osiguravaju veću vidljivost u drumskom saobraćaju i mogu se uključivati ili menjati boju preko senzora u rukavu. Da bi se obezbedilo da je vozačev telefon uvek napunjen, u unutrašnjem džepu jakne je indukciono polje punjenja za njegov smartfon – vozačeva oprema je nesmetano integrisana u vozačev život.

 

Grafika kao jedinstveni modni element

Neupadljivi grafički dizajn modela BMW Motorrad Definition CE 04 dovodi novi koncept do optimalnog efekta. Međutim, ovde su moguće potpuno drugačije verzije dizajna. Gerald Heler, grafički dizajner u BMW Motorrad Dizajnu objašnjava: „Zahvaljujući novoj arhitekturi, stvorili smo nešto sasvim novo ovim vozilom – i ubuduće želimo da koristimo grafiku i boje kako bismo to još više naglasili. Vidimo CE 04 Definition gotovo kao pokretan ekran kojim korisnik može da iskaže svoju ličnost – od moderno elegantne do urbane.“