BMW Motorrad Srbija
Jan 26

BMW Motorrad predstavlja novi R 18 „custom“ motocikl

Radionica Oehlerking Kingston čuvena je po svojim ekstremnim prepravkama. Ipak, svi oni koji su očekivali potpuni preobražaj modela R 18 biće veoma iznenađeni. “BMW R 18 je jednostavno savršen, zato tehnologiju nisam ni dirao. Ram je 100 % originalan i toliko je sofisticiran da sam smatrao da ništa ne treba dirati,” dodaje Oehlerking. Ipak, model je i te kako transformisan u prepoznatljivu konverziju sa potpisom Kingston Custom.

 

Detaljnije o verziji “Spirit of Passion”

Najupečatljiviji i najizazovniji deo, vidljiv je u prednjem kraju koji je Kingston predstavio. Celokupna šasija je ručnim radom doterana u potpunosti prema Kingstonovom dizajnu, zajedno sa blatobranom i ručicama. Izduvni sistem za BMW R 18 modifikovan je prema svojstvenom stilu koji je Oehlerking razvio, dok je sedište deo ponude univerzalne dodatne opreme. Pokazivači pravca su zamenjeni Kelerman indikatorima a LED prednje svetlo sada je sastavni deo prednje maske. Originalna boja i linije adaptirane su prema prednjoj maski i bočnim oblogama uz stilske detalje svojstvene Kingstonu. Originalni su rezervoar za gorivo i sistem oslanjanja. Celokupan dizajn baziran je na klasičnom art deco stilu.

BMW R 18: original

Zahvaljujući svojoj ekstremno pojednostavljenoj arhitekturi, BMW R 18 predstavlja idealan model koji se može dalje prerađivati. Istaknuto nasleđe koje R 18 donosi, tehnički i vizuelni je podsetnik na čuveni model BMW R5 i ima cilj da istakne suštinu motocikla: čiste linije, bez nepotrebnih tehnologija, uz nezaobilazni veliki “boxer” agregat.

Nešto više o majstoru

Moto zaljubljenik i trkač, dizajner i majstor Dirk Oehlerking još jednom je u svom modelu “Spirit of Passion” pokazao da ne samo da razume umetnost ručnog rada već je nakon 35 godina iskustva u ovom poslu, dodatno nadograđuje i obogaćuje. Za njega ceo proces počinje pre prvog zategnutog zavrtanja ili skice: “Pre svega važno je dobro razmisliti o svemu. Moji motocikli oduvek odišu duhovnošću, šarmom i karakterom. Sve su to neverovatni primerci koji zahtevaju ogromnu pažnju i posvećenost detaljima. Kada treba odlučiti na koji stil treba da se usredsredim, pred očima su mi bujice slika iz prošlosti. I čim donesem odluku i izaberem, počinjem da skiciram u olovci i omiljenom flomasteru. Tako teram sve dok mi i glava i srce ne kažu: to je to!”

Rođen u Hanoveru, Oehlerking je stvorio tradiciju u preradama BMW motocikala. Već je nekih 17 modela sa oznakom BMW njegovih ruku delo, uključujući čuvene modele “Black Phantom” i blizanca “White Phantom”. Oba pomenuta modela definišu u potpunosti nove industrijske standarde ali i standarde nekih prošlih vremena. Ipak, i za samog Oehlerkinga redizajn modela R 18 bio je nešto potpuno novo. “Ovaj projekat je možda i najimpresivniji u mojoj dosadašnjoj karijeri. U ovom trenutku, znači mi mnogo, ako ne i sve. Neverovatno mi je važno to što mi je BMW Motorrad još jednom ukazao tako veliko poverenje. Zbog toga sam izuzetno zahvalan.”