BMW Motorrad Srbija
Nov 25

Novi modeli BMW R nineT

Više standardne opreme, „fine tunning“ dizajna i još više snage. Novi modeli BMW R nineT – R nineT, R nineT Pure, R nineT Scrambler i R nineT Urban G/S značajno su usavršeni tehničkim modifikacijama i proširirenom ponudom standardne i opcionalne opreme.

Kad je BMW Motorrad predstavio model BMW R nineT 2013. godine, to nije bio samo roudster proizveden na osnovu klasičnog arhetipa: od samog početka, on je kombinovao klasični dizajn motocikla i modernu tehnologiju sa odličnom izradom i širokim rasponom opcija za prilagođavanje. Veoma brzo posle toga, R nineT je pronašao privlačne derivate u svetu iskustva BMW Motorrad Heritage: R nineT Urban G/S kao enduro sa genima legendarnog modela R 80 G/S iz 1980, R nineT Scrambler kao omaž ovom osobenom motociklističkom žanru za one koji vole čist, sveden i nekonformistički stil, i R nineT Pure kao roudster sveden na golu suštinu.

Bokser motor proizveden je u skladu sa EURO-5 zahtevima. Ima nove glave cilindra, još veći obrtni momenat i optimizovan dizajn.

Za upotrebu u modelima R nineT, bokser motor je prošao kako kroz tehničko, tako i kroz vizuelno fino podešavanje. Isporučuje 80 kW (109 ks) pri 7.250 obrtaja u minutu (ranije 81 kW /110 hp/ pri 7.750 obrtaja u minutu), dok je maksimalni obrtni moment i dalje 116 Nm pri 6.000 obrtaja u minutu. Novodizajnirne glave cilindra pružaju skladniju tranziciju od spoljnih do unutrašnjih rebara za hlađenje, a novodizajnirani delovi ventila za dovod goriva i poklopci glava cilindra daju motociklu još veću estetsku privlačnost.

ABS Pro sa DBC (Dynamic Brake Control) kočionim sistemom i novom delovima ogibljenja sa varijabilnim podešavanjem (WAD) sada je standardna oprema, kao i modovi vožnje „RAIN“ i „ROAD“.

Čak i u standardnoj verziji, novi modeli R nineT sadrže ABS Pro u kombinaciji sa DBC (Dynamic Brake Control) kočionim sistemom i tako omogućavaju povećanu sigurnost pri kočenju – u skretanju pod uglom kao i u nezgodnim situacijama. Standardna oprema obuhvata i novi amortizer sa varijabilnim podešavanjem zavisnim od hoda (WAD), i to pruža povećanu udobnost ogibljenja i zgodno prilagođavanje prethodnog opterećenja opruge preko ručice. Modovi vožnje „RAIN“ i „ROAD“ sada su takođe uključeni u standardnu ponudu.

Klasični kružni instrument ima novi brojčanik, LED osvetljenje i USB utičnicu za punjenje standardna su oprema.

Standardna oprema na modelima R nineT obuhvata kružni instrument sa novodizajniranim brojčanikom koji nosi BMW logo kao i pokazivače pravca koji nisu uočljivi kada ne svetle. Isto tako kao standardna ponuda, novi modeli R nineT sada imaju prednji far i bele pokazivače pravca u LED tehnologiji. Proširena ponuda standardne opreme u novim modelima R nineT models dopunjena je USB utičnicom za punjenje.

Veliki broj novih opcija – od inovativne tehnologije do individualnog dizajna i novih kolornih kombinacija

BMW Motorrad je značajno usavršio nove modele R nineT – kako tehnički, tako i vizuelno. Modovi vožnje Pro sa dodatnim modovima „DYNA“ za R nineT i R nineT Pure, i „DIRT“ za the R nineT Scrambler i R nineT Urban G/S sada su dostupni kao nove individualne opcije, kao i DTC (Dynamic Traction Control) i kontrola obrtnog momenta motora (MSR). Još jedna nova opcija je Comfort paket, koji se sastoji od Pro modova vožnje, tempomata i ručki na upravljaču sa opcijom grejanja. Novine u ponudi individualnih opcionalnih dodataka predstavljaju i dizajnerske opcije pokazivača pravca i izduva.

U međuvremenu, tradicionalna „Opcija 719“ nudi posebno ekskluzivne i visokokvalitetne opcije za prilagođavanje modela R nineT tako da odgovara ličnom ukusu vlasnika. Ova ekskluzivna ponuda delova sada obuhvata i stavke kao što su različiti točkovi, paketi ručno izrađenih delova i – iz ponude originalnih BMW Motorrad aksesoara – konverziju sa kratkim zadnjim krajem i držačem tablice iza zadnjeg točka, kao i zadnji kraj u „Tracker“ stilu. Poboljšanja porodice modela R nineT model kompletirana su novim standardnim i opcionalnim završnim bojama, a „Edicija 40 Years GS“ modela R nineT Urban G/S ovde je posebno značajna. Dostupan samo kao ograničena edicija, ovaj jedinstveni model je u kombinaciji boja koja podseća na legendarni model R 100 GS i obeležava 40. godišnjicu podorice BMW Motorrad GS.

 

Najvažniji elementi na novim modelima BMW R nineT:

 • Čuveni bokser motor sa vazdušno-uljanim hlađenjem, novim glavama cilindra za povećani obrtni moment u srednjem opsegu, kao i usklađenost sa EURO-5 standardom
 • 80 kW (109 ks) 7.250 obrtaja u minutu (ranije 81 kW /110 ks/ pri 7.750 obrtaja u minutu) i 116 Nm pri 6.000 obrtaja u minutu.
 • Glava cilindra, poklopac glave cilindra i delovi ventila dovoda goriva u novom dizajnu.
 • ABS Pro sa DBC (Dynamic Brake Control) sistemom za još veću bezbednost pri kočenju u nagnutom položaju.
 • Novi delovi ogibljenja sa varijabilnim podešavanjem (WAD) za još uravnoteženije i komfornije upravljanje kao standardna oprema.
 • Ručica za podešavanje prethodnog opterećenja opruge na amortizeru kao standardna oprema.
 • Modovi vožnje „RAIN“ i „ROAD“ kao standardna oprema.
 • Klasično dizajnirani kružni instrument sa novim brojčanikom.
 • Beli LED pokazivači pravca kao standardna oprema.
 • LED farovi koji uključuju svetlo za dnevnu vožnju/svetlo za parkiranje kao standardna oprema.
 • USB utičnica za punjenje kao standardna oprema.
 • Bolji sveukupni dizajn sa širom ponudom ekskluzivnih završnih boja.
 • Nove fabričke opcije i novi opcionalni aksesoari.