Gospodar endura.

Dirk Telen prelazi sve prepreke tokom vožnje Enduro d'Agadir na svom BMW F 850 GS.

Za Dirka Telena, stvari se kreću u jednom pravcu: napred, preko prepreka i dalje. Tamo gde se svi učesnici četvorodnevnog Enduro d’Agadir iskustva susretnu sa kamenitim terenom, dinama i mokrom glinom na svojim enduro mašinama, četvorostruki enduro šampion Nemačke bez imalo muke uspostavlja ritam – na svom novom F 850 GS. Turing enduro za duga putovanja podvrgnut je brutalom testu i terenu, na turi kroz Maroko. 

Sačekajte čaroliju.

Uz jutarnje sunce na jugoistoku Tafraouta, vrhovi planine Anti-Atlas blistaju čarobno užarenom crvenom bojom. Ovako se Dirk Telen seća neplodnog, ali impresivnog kamenitog pejzaža severnoafričke države. Više puta je iskusio ovakve fascinantne trenutke u prošlosti - ovo je njegov deveti put da dobro obučeni, iskusni motociklista učestvuje na Enduro d'Agadiru. Na odredište uvek stiže na svom BMW motociklu – bilo da je to HP2 Enduro, F 650 GS, F 800 GS, R 1200 GS ili ovog puta na potpuno novom F 850 GS. Ipak, na samom početku nema one originalne čarolije svojstvene za početak četvorodnevne Enduro misije, a nema ni užarene crvene boje, za sad. 

+ Pročitaj više

Voda je skoro do sedišta.

Vremenski uslovi su pravi izazov za 50-ak vozača. Devet stepeni i uporna kiša čine prva dva dana vrlo teškim i gotovo potpuno nepredvidljivim. Ono što se na prvi pogled činilo kao mali potok naraslo je do prave bujice koju su učesnici morali preći. "Voda je sezala skoro do sedišta", Dirk proverava. I majstorski prelazi reku na svom F 850 GS. Bujica savladava jednog od učesnika i nosi ga nekih 50 metara nizvodno. Nije povređen ali je uzdrman, i to dobro. Motor je pronađen tek dva dana kasnije kada se bujica malo povukla.

+ Pročitaj više

Stisnite zube i pomerite granice.

Nepokolebljiv par: za vožnju po kiši ili suncu potrebno je puno iskustva i izdržljvosti.

Stisnite zube i pomerite granice.

Kiša, vetar, mokra oprema, bivak – Dikov prvi dan ima uzbudljiv završetak. " Uveče sam dobio drhtavicu." Preko noći temperatura pada na pet stepeni a vetar uteruje hladnoću u kosti. Ni kapa, duga jakna, džemper, čarape, pantalone i vreća za spavanje ne sprečavaju drhtavicu. "Stegao sam zube, pomerio svoje granice izdržljivosti i pomolio se za malo toplote. Za mene je ovo veoma intenzivno iskustvo." Nakon noći provedene na otvorenom, Dirk i preostali učesnici enduro trke vraćaju se stenama. Za to vreme, podloga postaje mekša. Dirk smireno ore kroz duboko blato. "Na ovo sam navikao, neka motor radi svoj posao, taktično i pametno."

+ Pročitaj više

Uzbuđenje leži u nepoznatom.

Uzbuđenje leži u nepoznatom.

Za višestrukog Enduro šampiona, uzbuđenje koje donosi Enduro d’Agadir opisuje se jednom rečju: nepoznato. "Ne znam rutu. Nekad nas vodi preko stena i kamenja, a onda nas vrati na pesak." Niko od vozača ne zna šta ga čeka iza sledeće krivine. Nema znakova, nema informacija. Umesto toga suočavate se sa jarugama, stenama, nizbrdicama i spustovima i mnogo neravninga.

+ Pročitaj više

Iznenađenja su zagarantovana.

"Izlaziš iz krivine i u sekundi je ispred tebe rupetina. Treba očekivati, u svakom trenutku, da se ispred tebe može pojaviti magare ili neka druga životinja." Umetnost je sačuvati živce, doneti pravu odluku a da ne oštetiš motocikl. "U tom smislu, prioritet mi je da stignem na odredište", dodaje Dirk, dok objašnjava svoju strategiju. 49-godišnji vozač iz Ajfela takođe je uzbuđen što će imati mogućnost da proveri svoje i sposobnosti BMW turing endura na terenu koji je izuzetno izazovan, a da ne pominjemo jaku konkurenciju na startnoj liniji.

+ Pročitaj više

Enduro u surovoj divljini.

Enduro u surovoj divljini.

Enduro d’Agadir nije izlet u prirodu već je istinski test. Robusni Enduro su skrojeni za sportsku primenu, teški su oko 120 kila sa nekih 40 do 55 KS. Dirk pojašnjava: "U poređenju s ovim, BMW F 850 GS je težak skoro 230 kila i impresivne je snage od 95 KS. Čim mi ta snaga zatreba, tu je – motocikl odmah računa na nju." Adventure model idealno podnosi veoma teške uslove.

+ Pročitaj više

Motocikl koji može mnogo toga.

Četvorostruki Enduro šampion hvali F 850 GS.

Motocikl koji može mnogo toga.

Dirk hvali izvanrednu stabilnost, impresivnost na pravcima i istovremeno ekstremno precizno upravljanje F 850 GS. "Motor je snažan i prelazi preko svih prepreka." Dirku odgovara što je prenosni mehanizam ugodan i što ga kvačilo ne ubija nakon celodnevne vožnje. " F 850 GS je savršen motocikl za terensku vožnju. Veliki prednji točak od 21-inča savladava sve prepreke. Motor je zaista moćan i istinski sam impresioniran njegovim performansama."

+ Pročitaj više
Enduro d’Agadir je atraktivan jer za njega nema teškog terena niti prejakih protivnika na startnoj liniji koji voze BMW touring enduro. Uz reč atraktivan sasvim fino ide i reč konkurentan. ”

Dirk Telen, četvorostruki Enduro šampion Nemačke

Specijalni test = period patnje.

Specijalni test = period patnje.

Iz marokanskog lučkog grada Agadira, enduro ruta vodi vozače do Tafraouta koji se nalazi na jugoistoku pre nego što krene prema zapadu prema Tiznitu u podnožju planinskog lanca Anti-Atlas. Četvorodnevne etape su različite dužine, a deonice su dugačke od 174 do 239 kilometara. Dan broj dva i počinje za Dirka u Tafraoutu. Ubrzo nakon starta, postoji specijalni test pred ulazak u planinski masiv sa velikim brojem stenovitih uspona. " Teram do maksimuma u specijalnom testu, vozim agresivno i istovremeno pažljivo, kako bih mogao da izvučem sve iz svoje mašine. Materijal je pod strašnim naprezanjem i motocikl takođe mora da pati. Na kraju, pitanje je trenutka." Tokom specijalnih testova na peščanim površinama, Dirk ubira blagodeti GS vuče. Kada je van puta, prelazi u režim Enduro Pro. " Upravljam motociklom izuzetno lako pomoću zadnjeg točka. Bez obzira na podlogu, stekao sam osećaj čiste, pune kontrole, F 850 GS ide kuda god vozač želi.

+ Pročitaj više

Dirk u mislima.

Narednih dana Dirk vozi po izuzetno kamenitim stazama. Na uskim stazama uvek mora tačno da proceni dimenzije svog motocikla. Veći deo poslednjeg dana provodi na peskovitim stazama. Na koji god teren da naiđe: "Važno je ne odustajati i ne praviti greške. Ako grešim, moram se izboriti sa posledicama i nastaviti da razmišljam pozitivno." Tokom deonice ne razmišlja o sledećem danu, već se u potpunosti koncentriše na trenutak. Dirk je u svom elementu, uživa u svakom metru, potpuno posvećen, svakim delom svog tela. "Uvek morate biti potpuno budni", kaže ovaj dopadljivi sportista. Srce mu kuca za motocikle i motosport. "Obožavam Enduro d’Agadir. Probudim se tokom noći – i nastavim da vozim u mislima."

+ Pročitaj više

Ako niste u kondiciji i dobro utrenirani, na Enduro d’Agadiru nećete izdržati ni dana.   

Sve što radite je veoma važno.

Kod kuće, Dirk se intenzivno priprema za Enduro, tehnika vožnje i neizostavna fizička pripremljenost. "Bez fizičke spreme – nemate šta da tražite po surovim terenima - nećete izdržati do odredišta." Sve što radite je veoma važno - Dirk uverljivo objašnjava. Tokom Enduro d’Agadira, vozi konzistentno i veoma koncentrisano, do kraja svake etape. Uveče, prepušta se čarima marokanske kulture. Nakon četiri dana, još jednom je suočen sa crvenim granitnim stenama. "Prizor oduzima dah.“

+ Pročitaj više

F 850 GS

I još interesantnih priča.

spinner