Vožnja po vazduhu.

BMW Motorrad i LEGO Technic prave Hover Ride konceptni model.

Pomeranje granica oduvek je deo BMW Motorrad. Budućnost mobilnosti puna je iznenađenja – kako se to u primeru može videti. Početak je bila maketa.

Dizajneri LEGO-a nanjušili su meso. Oni traže svoju sledeću avanturu. Danci su već napravili minijaturni komplet R 1200 GS od šarenih kockica. "Svašta se može uz LEGO Technic, moguća je budućnost", samouvereno kaže dizajner Lars Tigesen. Na osnovu ove inspiracije, LEGO tim i BMW Motorrad postavljaju nove izazove.  

+ Pročitaj više

Ambiciozan cilj: razviti futuristički motocikl koji će odgovoriti na pitanje kakva će u budućnosti biti vožnja motorom. Prevrtljivi svet: LEGO dizajneri koriste sopstveni građevinski komplet kao osnovu za stvaranje koncept motocikla. Ono što se dalje dogodilo je fenomenalno. Motocikl budućnosti sastoji se od potpuno istih delova kao LEGO Technic R 1200 GS Adventure, koji je predstavljao ogroman problem za dizajnere u BMW Motorrad.

+ Pročitaj više

BMW daje krila.

Postižu nemoguće. Zaposleni u Minhenu oživljavaju dansku viziju i iz kompleta kockica razvijaju pravi hover model - leteći motocikl koji lebdi iznad asfalta. Vozite lebdeći. Aleksander Bjukan, direktor BMW Motorrad odeljenja za dizajn, fasciniran je ovom vizijom budućnosti: "Stvaranje fantastičnog, vizionarskog modela od delova LEGO Technic BMW R 1200 GS Adventure seta bila je odlična ideja i veliki kreativni izazov.

Koncept obuhvata DNK dizajn kompanije BMW Motorrad sa tipičnim elementima poput bokser motora i karakteristične GS siluete, uz uticaj dizajnerskog rečnika LEGO Technic". idite svuda i stvarajte budućnost. Čini se da su LEGO Technic i BMW Motorrad duhovno povezani. 

+ Pročitaj više

SVE SU KOCKICE

Dva projektna partnera već su u prošlosti dokazala da dele zajednička gledišta: možemo pretpostaviti da je BMW R 1200 GS Adventure bio skoro svuda na planeti, ali nikada pre toga u Larsovoj kancelariji, u gradu Bilund u Danskoj. Lars sedi za svojim stolom; pored njega je i veličanstvena mašina od 260 kilograma i 125 ks. Danac posmatra motocikl; pogledom skenira viljušku, a zatim ponovo gleda ka svojoj zamršenoj ilustraciji. 

+ Pročitaj više

FANTAZIJA POSTAJE STVARNOST

Zašto je, od svih mesta, motocikl baš u ovoj kancelariji? Danac je dizajner u LEGO Grupi skoro 25 godina. On izrađuje vozila za LEGO Technic duže od pet godina, a BMW Motorrad treba da mu zahvali što je mašina pored njegovog stola. U avgustu 2015. godine, kompanija sa sedištem u Minhenu prvi put je stupila u kontakt sa kreativnim arhitektom iz Bilunda. Ideja: stvoriti LEGO Technic model od stvarne mašine. Danska kompanija za igračke već je sarađivala sa BMW Gruop na primeni MINI Cooper-a u LEGO Creator programu. Ljubitelji su već dizajnirali motocikle ali to su do sada bili samo virtuelni modeli. Sad mu je model"pravi motocikl". 

+ Pročitaj više

GS ispunjava sve zahteve.

GS ispunjava sve zahteve.

U ranoj fazi, razmatrano je nekoliko modela motocikala. Adventure je izbio na prvo mesto u procesu odabira. Rangirao je sve modele u tri oblasti koje su važne za LEGO Technic prilikom dizajniranja novog modela: funkcionalnost, autentičnost i izazovnost. R 1200 GS Adventure objedinjuje sve ove kvalitete.  

+ Pročitaj više

Podstiče ambiciju.

Kada je Lars čuo za ideju, jedno je postalo jasno: ovo će biti njegov projekat. "Veoma sam psioniran motociklima, i meni je posebno to što ću moći da se posvetim dizajniranju najsitnijih detalja ovih mašina", objašnjava nam dizajner. I pored ogromnog iskustva, ovaj projekat postavlja nove izazove. "To je poseban motocikla sa mnogo nekonvencionalnih osobina.

Viljuška i svi njeni delovi na zadnjem točku. U prošlosti sam dizajnirao mnogo modela za LEGO Technic, ali nikad as ovako posebnim osobinama", nastavlja Lars. Izazov je gurao ambiciju i on se odmah bacio na posao. 

+ Pročitaj više

Radim kao prevodilac.

Radim kao prevodilac.

Mesec dana nakon kontakta održan je veliki sastanak sa BMW Motorrad-om. Na konferencijskom stolu već postoji početni prototip u minijaturi. Model je impresivan, partneri se slažu i projekat kreće. Lars je u žurbi. Sa motociklom, najvažnijim alatom, pored svog stola u fazi izrade nacrta. "od velike je koristi jer mogu da vidim sve detalje i odredim proporcije." Larsov zadatak podseća na rad prevodioca. Osluškuje original, pamti reči, procesira ih i pretvara u LEGO Technic rečnik. I tako je nastalo nekoliko modela koji su sada u Minhenu. 

+ Pročitaj više

SVI SE IGRAJU LEGO KOCKICAMA

Na sastanku sa odgovornim dizajnerima u BMW Motorrad, Lars prikazuje svoje prototipove. Svi su oduševljeni što njihovu mašinu koristi LEGO Technic. Ali putovanje do savršene replike još uvek nije zaršeno.  

+ Pročitaj više

Diskusija ostaje otvorena, komentarišu se detalji i, naravno, svi se igraju. Oslobođeni ograničenja i propisa, Bavarci takođe grade svoje sopstvene virtuelne modele, a groznica koju kockice donose širi se poput požara okolnim odeljenjima.

+ Pročitaj više

Najteži zadatak.

Najteži zadatak.

LLars leti u Dansku ohrabren. Raste je i njegovo detaljno znanje o mašini. To su sitnice poput činjenice da je logotip na mašini iskrivljen dok vozač ne sedne; tek tada postaje ravno. Lars razmišlja u dobrom pravcu. "Bila je to veoma kreativna diskusija, ali svi smo imali isti sled razmišljanja", kaže LEGO dizajner, opisujući svoju posetu. Nazad u Danskoj, Lars obavlja testiranja do maksimuma "Stabilnost se teško postiže, jer je sve plastika. Ipak, svi važni delovi napravljen su od postojećih kockica. Nijedan LEGO element nije posebno napravljen za njegov GS model. "Nisam hteo nikakve kompromise", Lars opisuje svoj najteži zadatak tokom procesa. 

+ Pročitaj više
Inspirativna poseta studiju u Minhenu. ”

Lars Tigesen

ZAVRŠNI TEST

Njegova istrajnost se na kraju isplatila. Poseta BMW Motorrad dizajnera sedištu LEGO-a u martu 2016. godine, označava završetak modela. Posle ovoga, model prolazi kroz stroge procene LEGO dizajnera. Čuvari podobnosti nisu pronašli nijednu grešku i zato – palac gore, "svi su zadovoljni", kaže Lars. Sada se sprema za svoju sledeću GS avanturu: offroad vožnju u Enduroparku Hehlingen.    

+ Pročitaj više

Još zabavnih priča.

Odgovarajući motocikli.

spinner