Departed

Spektakularna konstrukcija stiže iz Custom Works ZON

Japanska ekipa pod nazivom Custom Works ZON osvojio je veliki broj nagrada za svoj rad na preradi motocikala. Sa modelom "Departed", Juići Jošizava i Jošikazu Ueda ponovo su izazvali pometnju – i odmah stiže sledeća nagrada. Srce mašine je prototip potpuno novog tipa twin motora.

Opis profila

Bike

Departed

Forge

Custom Works ZON

Individualizacija

Juići Jošizava, Jošikazu Ueda

Konstrukcija

2018

Kategorija

Land Speed Racer

Čudesni Land Speed Racer

Čudesni Land Speed Racer

Sve je išlo potpuno drugačije. Obično se individualizacijom prerađuje postojeći model kojem se daje jedinstven izgled. Tako klijent može da se divi efektu pre-i-posle. A često ostanu otvorenih usta. Ovog puta, za individualizaciju Juići Jošizava nema osnovu. Ima samo srce – prototip novog twin motora. Zadatak je bio napraviti unikatni motocikl za motor.  

+ Pročitaj više
Kao da smo krenuli na putovanje i upravo polećemo. ”

Juići Jošizava

Custom Works ZON

Impresivna pojava, ogroman izazov

Motocikl je stigao u Custom Works ZON i Juići je iznenađen. Japanska radionica nije očekivala tako impresivnu pojavu snažno twin motora. I spoljna geometrija i vidljivi elementi podsećaju na suprotstavljene twin motore koje je BMV Motorrad pravio do kraja 1960-ih. Hromirane cevi štite nožice koje se provlače iznad cilindara. S obzirom da su svi delovi karakteristični za twin motor, on smatra da su dizajn rama i karoserije od posebne važnosti. Suočava se sa izazovom i kopa po svojoj duši. Juići zamišlja da ovim motorom krene pod punim gasom. Tada stiže ideja: napraviće Land Speed Racer.

+ Pročitaj više

Polazak uz iznenađenje

Naporna faza u radu na procesu individualizacije sa kolegom Jošikazu Uedom počinje u avgustu i traje do kraja novembra; zatvorili su se u radionicu, vare i šrafe delove motora koji tej treba da nastane. I pomisao na to što rade ispunjava ih ponosom. "Dobili smo motor pre bilo koga drugog na svetu. Pripala nam je čast da razvijemo novi prerađeni model koji će pokretati ovaj motor. Biće to iznenađenje za sve; i još je sjajan osećaj", govori Juići. Nekoliko dana kasnije, početkom decembra, motocikl je ugledao svetlo dana na sajmu Yokohama Hot Rod Custom Show u Japanu. I momentalno dobija nagradu "Best of Show". Veoma izazovan projekat i veoma jedinstven motocikl koji zaslužuje prepoznatljivo ime: "Departed" – polazak sa pozitivnim zapletom. "Osećam kao da sam krenuo na novo putovanje", kaže Juići.

+ Pročitaj više

Majstorstvo napravljeno u Japanu

Majstorstvo napravljeno u Japanu

ZON potpis jasan je svima: klasičan dizajn, moderne proizvodne tehnike i velika posvećenost u izradi detalja - sve po najvišem japanskom kvalitetu. Veoma niska silueta podseća na mašine za obaranje rekorda Ernsta Henea krajem 1920-ih i 1930-ih. Individualizacija posebno ocenjuje liniju koja oblikuje motocikl od početka rezervoara do kraja sedišta. Veliki točkovi - 21 inča napred, 26 inča pozadi - od aluminijuma su i sa relativno uskim gumama, a ceo zadnji deo oslanjanja je svemirski. Motor visi u složenoj konstrukciji rama. Rezervoar, sedište i prednja obloga izrađeni su ručno od lima.

+ Pročitaj više

Svi detalji

Frame

Custom Works ZON

Bodywork

Rezervoar i klupa, Custom Works ZON, sedište, kuureiyonsoku  

Prednje oslanjanje

Viljuška +0 nosač Custom Works ZON, Manitou amortizer, prednja kočnica Kustom Tech, točak (2.15 x 21 in.) Satsuma Cycle Works (designed by Custom Works ZON)  

Zadnje oslanjanje

Custom Works ZON zadnja viljuška, ZF Sachs oslanjanje, Kustom Tech zadnji točak, 3.5 "x 26" zadnji naplatak Satsuma Cycle Works (design by Custom Works ZON)

Izduv

Handmade by Custom Works ZON, svaki cilindar sa kratkom izduvnom cevi (nisu povezane međusobno)  

Boja

Konan Bankin by Mr. G  

Ostalo

Paljenje Silent Hektik, karburator Dellorto (PHM 40)  

Prednji deo Bikes Departed
Centrala, Departed
Custombike Departed sa strane ispred radionice gde je prerađen
Departed, prednja viljuška
Sredina zadnjeg točka
Prednji kraj, Departed
Desni cilindar bokser motora, odozgo
Perspektiva - zadnji točak kao celina, odozdo

IGRALIŠTE JUČE I DANAS

Juići Jošizava se kao mali zarazio motorima: "Kad sam bio klinac, stalno sam visio u lokalnom servisu za motore. Tu sam se igrao", priseća se. Nakon mature, Juići se bavi svim i svačim. Nije preterano srećan. "Postepeno, ideja prerasta u želju da radi nešto što voli. Nakon toga otvaram svoju radionicu sa školskim drugom iz klupe - Uedom".  

+ Pročitaj više

Uvid iz svih uglova

Pre bilo kakvog početka, obojica bi dugo i detaljno pregledali mašinu, iz svakog mogućeg ugla. Sve izmene prvo nastaju u glavi. Prvo je potrebno rešiti dimenzije točkova. "To je veoma važno jer određuje suštinu i prirodu motocikla", ističe Juići. Ram je sledeći, tek onda na red dolazi eksterijer, sa svim esencijalnim delovima karoserije. Velika prednost ekipe iz Custom Works ZON: tim kreira, dizajnira i samostalno proizvodi bezmalo sve delove. "Najvažnije je da delovi lepo rade. Naše motore odlikuje odličan dizajn i izvanredna funkcionalnost". Naravno da sve ovo važi i za "Departed" – čak iako je sve išlo drugačije. Pre i posle. Zadivljujući je, zaista.

+ Pročitaj više

Pokreće dušu

R nineT najčuvenije modifikacije

Saznaj više

Disklejmer

Vozila prikazana ovde mogu biti modifikovana i opremljena prilagođenim delovima treće strane i/ili samostalnim komponentama koje nisu ni proizvedene, distribuirane ni testirane od strane BMW-a. BMW ne prihvata nikakvu odgovornost za takve modifikacije (uključujući instalaciju, karakteristike i korišćenje prikazanih prilagođenih delova/komponenti). PAŽNJA: Modifikacija vozila serije (uključujući instalaciju i korišćenje prilagođenih delova trećih lica i/ili samostalnih komponenti) može narušiti karakteristike vožnje! Vožnja modifikovanih BMW vozila je na sopstvenu odgovornost.

Odgovarajući motocikli

spinner